EN

Pješčani filteri

Pješčani filteri

Pješčanom filtracijom uklanja se većina anorganskih tvari iz vode, prvenstveno željeza (Fe), amonijaka (NH3) i mangana (Mn), preostalih nakon prolaska kroz filter s uloškom. U sustav pješčane filtracije obično se ugrađuju najmanje dva pješčana filtra, koja u sebi sadrže nekoliko slojeva čestica kvarcnog pijeska različitih granulacija.

Voda koja struji kroz slojeve pijeska mora biti odgovarajuće zasićena molekulama kisika. Bez dovoljne količine otopljenog kisika u sustavu ne dolazi oksidacije nepoželjnih metala na površini čestica pijeska, stoga nije neobično vidjeti da se ispred pješčanih filtra ugrađuje aerator (upuhivač zraka) ili injektori na spremniku pripremne vode.

Drugi važan faktor koji utječe na učinkovitost sustava pješčane filtracije su mikrobiološke bakterije. Da bi se mikrobiološke bakterije potpuno nastanile i razvile u sustavu, potrebno je ponekad i nekoliko mjeseci kontinuiranog probnog rada sustava. Razvoj bakterija u spremniku može se ubrzati umjetnim putem dodavanjem biološke prihrane.

Kao i svi drugi sustavi za obradu voda, pješčani filtri mogu biti u potpunosti automatizirani. Sustav se programira tako da sam sebe regenira 3 do 6 puta tjedno, te je tako isti kvarcni pijesak upotrebljiv u sustavu kroz duži vremenski period.

Zainteresirani ste za jedno od naših rješenja i sustava?
Obratite nam se s povjerenjem.

Pošaljite upit